GEVEL: Rotterdam: St. Jobsveem

Rotterdam: St. Jobsveem

 

St. Jobsveem

St. Jobsveem

ELCEE laat nieuw licht schijnen in een monumentaal pakhuis
Historie:
Voormalig pakhuis en rijksmonument Jobsveem (St. Job)
Architecten: Mei architecten en architect Wessel de Jonge
Locatie: Kade van de Lloydpier
Rol ELCEE : Leveren van bijna 1.000 gietstukken met rotules, voor bevestiging van de glazen gevels, waarbij Glasimpex de opdrachtgever is geweest.

Belangrijk vraagstuk herbestemming: Voorzien in voldoende daglicht
De gevelopeningen in het pakhuis waren puur functioneel en gericht op het overslaan van goederen. Extra openingen waren uiteraard noodzakelijk, maar mochten niet de pakhuisgevels aantasten. Voor het uitkernen van het gebouw (een atrium maken in het middengebied) was St. Job niet diep genoeg, waardoor er te weinig ruimte voor de woningen zou overblijven. In plaats van het gebouw in de lengte door te zagen, is er daarom gekozen om drie forse daglichtopeningen (atria) in de breedte te maken.

Grote dilemma van de atria: Regen- en windluw maken
Om dit te kunnen verzorgen is er gekozen voor glazen lamellen, die buitenlucht binnen laten in de atria. Als gevolg hiervan functioneert het atrium als buitenruimte bij brand. Om de glaslamellen te bevestigen, en te zorgen voor minimale belemmering van het uitzicht, is voor een unieke constructie gekozen. De lamellen zijn slechts opgehangen aan stalen strekstaven, die tussen de balken van het stalen stabiliteitsraam zijn gespannen. Deze ongebruikelijke wijze van ophangen heeft wel gevolgen voor de gevel. Bij windkracht 12 kan de gevel tot zo’n 30 cm naar binnen buigen. De gegoten knopen moeten deze beweeglijkheid kunnen opvangen en zijn daarom voorzien van rotules met kogelscharnieren.

Klik op onderstaande link om de aflevering van Nederland Bouwt! te zien over St. Jobsveem: http://www.youtube.com/embed/3uWgBmI9a4k

CONTACT

Op deze pagina vindt u slechts een greep uit ons assortiment. Wilt u meer informatie of wilt u een specifiek vraagstuk aan ons voorleggen, neem dan contact op met onze engineers voor de mogelijkheden.
T 078-6544777
info@elcee.nl

ELCEE B.V. is een onderdeel van de ELCEE Group – www.elceegroup.com