GEVEL: Rotterdam: Schiecentrale

Rotterdam: Schiecentrale

 

Schiecentrale Rotterdam

Schiecentrale Rotterdam

In opdracht van, en in nauwe samenwerking met, MEI architecten hebben wij gietstukken ontwikkeld en geleverd voor het project de Schiecentrale. Sinds december 2006 werden deze gietstukken aan de gevel gemonteerd door Visser en Smit bouw en 1 juli 2008 is de laatste oplevering van de Schiecentrale afgerond.

De Schiehavencentrale – beter bekend als de Schiecentrale – in het Lloydkwartier in het Rotterdamse havengebied, werd gebouwd tussen 1904 en 1906 en fungeerde als elektriciteitscentrale. In 1990 werd het complex gesloten vanwege de komst van een landelijk elektriciteitsnetwerk. In 1996 kreeg het gebouw een nieuwe rol toegeschreven en de plannen voor een media- en ICT-centrum kregen vorm.

De omvang en de vele grote schepen die vroeger aangemeerd lagen, gaven aanleiding om de geschiedenis te visualiseren. Zo is fase 4a helemaal voorzien van een gietijzeren huid. In de gietijzeren panelen is, in het reliëf, de geschiedenis (en de toekomst) van de haven en de Schiecentrale verwerkt. De 4000 panelen – die elk 50 kilo wegen – zijn door onze dochteronderneming in China geproduceerd en zijn door ons aangeleverd. Vanwege de materiaalkeuze zullen de panelen gaan roesten, waardoor het gebouw een robuust karakter krijgt. Hierdoor is het een van de meest markante gebouwen van het Lloydkwartier te Rotterdam. Voor de afvoer van het roestwater – dat niet milieubelastend is – zijn boven de ramen en onder de panelen lekgoten verwerkt. Deze lekgoten vangen het roestwater op en voeren het af. Vanwege ons precisiewerk is het gelukt om alle platen naadloos op elkaar aan te sluiten, waardoor het verhaal goed zichtbaar is.

CONTACT

Op deze pagina vindt u slechts een greep uit ons assortiment. Wilt u meer informatie of wilt u een specifiek vraagstuk aan ons voorleggen, neem dan contact op met onze engineers voor de mogelijkheden.
T 078-6544777
info@elcee.nl

ELCEE B.V. is een onderdeel van de ELCEE Group – www.elceegroup.com