Waterglas gieten

Waterglas gieten

waterglas gieten waterglas gietstuk waterglas gietstuk

Omschrijving

Waterglas gietwerk (sodium silicate gieten) is van oorsprong een Russische techniek en wordt voornamelijk voor staal en roestvast stalen componenten gebruikt. Vergeleken met zandgieten, kunnen er met deze techniek complexere ontwerpen gemaakt worden. Als er gekeken wordt naar het prijsniveau, is het voor grote producten interessanter, vergeleken met silica sol gieten, alleen zijn de te behalen toleranties ruimer.

Waterglas (natriumsilicaat) wordt gebruikt om keramische lagen te harden. Deze substantie wordt aan de slurry toegevoegd (zie het proces). De wasboom wordt dan ondergedompeld (in de slurry). De slurry blijft aan de was plakken, waarna het bestrooid wordt met keramiek. Hierna gaat het in een bad met een waterchloride oplossing. Het waterglas (dat met de slurry aan de was is geplakt), reageert op de oplossing in het bad, waardoor de lagen uitharden. Deze laagopbouw wordt een aantal keren herhaald totdat het dik genoeg is voor het gieten. Indien nodig, kan een gladder gietoppervlak worden gerealiseerd, door de eerste keramieklagen te gebruiken, zoals die bij het verloren was gieten. Hierbij duurt het maken van de schaal wel langer.

Waterglas componenten worden voornamelijk gebruikt wanneer zwaardere vormen benodigd zijn ten opzichte van verloren was gieten. Toepassingen van deze techniek komen voornamelijk voor bij de productie van trailers, landbouwmachines en offshore industrie.

Voordelen

– Reduceren van de kostprijs, doordat dure bewerkingen en lassen worden geëlimineerd;
– Goedkoop gietproces;
– Complexe vormgeving zonder lossingshoeken;
– Flexibel in productie-aantallen;
– Hogere nauwkeurigheid in vergelijking met zandgieten.

Proces

Hieronder is het proces van waterglas gietwerk schematisch weergegeven. Klik hier om de PDF van het proces te bekijken.

Contact

Op deze pagina vindt u slechts een greep uit ons assortiment en slechts een voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is. Wilt u meer informatie of wilt u een specifiek vraagstuk aan ons voorleggen, neem dan s.v.p. contact op met onze engineers voor de mogelijkheden.

T 078-6544777
gietwerk@elcee.nl

ELCEE B.V. is onderdeel van de ELCEE Group – www.elceegroup.com